TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

ENIΘ: “Από επαγγελματική εξουθένωση συνεθλίβη ψυχικά ο γιατρός που αυτοκτόνησε τον Μάϊο

nosokomeio
Spread the love

Δύο μήνες μετά την αυτοκτονία του 60χρονου αναισθησιολόγου και εντατικολόγου – διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης, και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) εξέδωσε ανακοίνωση, για να αποκαταστήσει τη μνήμη του εκλιπόντα και να αποτίσει φόρο τιμής, στον γιατρό -που υπήρξε “κορυφαίος” στον τομέα του- σύμφωνα με τους συναδέλφους του.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του “Παπαγεωργίου” είχε διαγνωσμένη επαγγελματική ασθένεια, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, αλλά και ψυχική επιβάρυνση εξαιτίας της πανδημίας, καθώς επί σειρά μηνών βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή.

Ο γιατρός αυτοπυρπολήθηκε στο σπίτι του στα Πεύκα Θεσσαλονίκης και κατέληξε αργότερα στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”, όπου μεταφέρθηκε με βαριά εγκαύματα στο 80% του σώματός του.

“Ο Ματθαίος ήταν ένας κορυφαίος γιατρός, με τεράστιο εύρος γνώσης σε όλη την γκάμα της ιατρικής και χαρισματική συνδυαστική σκέψη, ο οποίος πρόσφερε ακούραστα τα μέγιστα στον βαρέως πάσχοντα ασθενή επί σχεδόν 35 έτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι “η ιατρική του ενασχόληση δεν περιοριζόταν μόνο σε ασθενείς της ΜΕΘ αλλά είχε επεκταθεί και σε πολλούς ασθενείς άλλων κλινικών του νοσοκομείου αλλά και σε συναδέλφους (γιατρούς, νοσηλευτές κτλ) του νοσοκομείου που προσέτρεχαν σε αυτόν, για να βρουν λύση σε δύσκολα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα”.

Η ΕΝΙΘ επισημαίνει την συναδελφικότητα που επιδείκνυε ο εκλιπών, που “ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, μέρα και νύχτα, να προστρέξει στο νοσοκομείο ενώ δεν εφημερεύει, να ακούσει, να μιλήσει, να δώσει λύση στο δύσκολο πρόβλημα”, ενώ σημειώνει πως ήταν και εξαιρετικός δάσκαλος, “πάντα πρόθυμος και υπομονετικός, να δείξει, να εξηγήσει, να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του”, καθώς και εξαιρετικός άνθρωπος “ηθικά άτεγκτος, ευαίσθητος, προσηνής, που θυσιαζόταν για τον ασθενή, το συνάδελφο, τους γύρω του”.

Η ανακοίνωση κατακρίνει ορισμένα μέσα ενημέρωσης τα οποία μετέδωσαν πληροφορίες από το ιατρικό του ιστορικό, το οποίο όμως προστατεύεται από το προσωπικό απόρρητο.

“Έφτασαν στο σημείο να αναπαράγουν ψευδή δεδομένα για την κατάσταση της υγείας του, ενώ παράλληλα δεν αναφέρθηκε ότι έπασχε από διαγνωσμένη επαγγελματική ασθένεια από τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου που εργαζόταν”, σημειώνεται.

“Υπέστη burnout εξαιτίας της πανδημίας”
“Στη διάρκεια της πανδημίας ο Ματθαίος συνεθλίβη, στην κυριολεξία, ψυχικά από το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς, οι οποίοι πλημμύρισαν τη ΜΕΘ και τους αυτοσχέδιους χώρους νοσηλείας των διασωληνωμένων ασθενών, ξεπερνώντας την υπάρχουσα ιατρική και νοσηλευτική δυνατότητα για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Συνεθλίβη ψυχικά και από το βάρος της ευθύνης απέναντί στους συναδέλφους του, των οποίων προΐσταντο, οι οποίοι κατέρρεαν σωματικά και ψυχικά αλλά προσδοκούσαν κάποιας μορφής λύση από αυτόν”, αναφέρει η ΕΝΙΘ και προσθέτει:

“Λύση όμως που ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να δοθεί, έχοντας απέναντι τους ιθύνοντες διοίκηση (νοσοκομείου, υγειονομικής περιφέρειας, υπουργείου) η οποία δεν έδιναν όσα χρειάζονταν οι υγειονομικοί (και καταγγείλαμε επανειλημμένα σαν ΕΝΙΘ), παρά μόνο ζητούσαν και ζητάνε (με τρόπο κυνικό, σκληρό, υποτιμητικό και εκβιαστικό) ακατόρθωτα πράγματα – αποβλέποντας πολύ περισσότερο στο θεαθήναι και πολύ λιγότερο στην ουσία, και αδιαφορώντας εντελώς για το ψυχικό και σωματικό κόστος των υγειονομικών”.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ αναφέρει πως οι υγειονομικοί του ΕΣΥ αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες, όπως το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης (burn out syndrome), την νόσηση από COVID και άλλες παθήσεις.

“Παθήσεις που δεν έρχονται από το πουθενά αλλά ανθίζουν στις τραγικές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ, με τις ευθύνες να βρίσκονται στους ιθύνοντες στα νοσοκομεία, τις ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας, και όλες τις κυβερνήσεις που δεν κάνουν πράξη τα αιτήματα των υγειονομικών, που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν με τους αγώνες τους”.

healthview.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>