Πα. Φεβ 3rd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Χαλκιδική: Σπάνια σαρκοφάγος από αρχαίο νεκροταφείο τοποθετείται σε κεντρική πλατεία

Spread the love

Στο οικόπεδο του χωριού της Χαλκιδικής που βρέθηκε η σαρκοφάγος πραγματοποιήθηκε ανασκαφή και εντοπίστηκαν από του αρχαιολόγους 47 τάφοι ποικίλλων τύπων.

Μια σπάνια σαρκοφάγος του 5ου αιώνα π.Χ. βρέθηκε πριν 20 χρόνια σε χωριό της Χαλκιδικής και πλέον τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία του οικισμού Αφύτου, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να θαυμάσουν το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα,

«Έπειτα από πολλές προσπάθειες καταφέραμε, πρώτα να μεταφέρουμε και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε μία από τις δεκάδες σαρκοφάγους που βρέθηκαν, στην πλατεία Αλετρά, σε ανασκαφική έρευνα που έχει γίνει το 2002, στο πιο κεντρικό σημείο του αρχαίου οικισμού της Αφύτου. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την αρχαία ιστορία μας και ο κόσμος να δει από κοντά ένα έκθεμα που σπάνια θα έβλεπε κάποιος στις μέρες μας από τόσο κοντά» τονίζει στο GRTimes.gr o υπεύθυνος των «Εθελοντών Αθύτου», Βασίλης Παυλής.Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr το οικόπεδο ανήκει σε ιδιώτη, στο νότιο τμήμα του σύγχρονου οικισμού της Αφύτου, στον χώρο που εκτείνεται το νεκροταφείο της «Αρχαίας Αφύτιος». Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος τοποθετείται χρονολογικά περίπου στο 5ο αιώνα π.Χ. και χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, ως παιδικός τάφος. Η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Αφύτιο ξεκίνησε το 2002, πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις ανασκαφικές περιόδους και ολοκληρώθηκε το 2006. Συμμετείχαν περισσότεροι από δέκα ειδικοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>