Σα. Ιαν 28th, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Σακελλαροπούλου από Ξάνθη: «Ένα πολλά υποσχόμενο αύριο προβάλλει για τη Θράκη»

Spread the love

«Ένα πολλά υποσχόμενο αύριο προβάλλει για τη Θράκη χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών», δήλωσε από την Ξάνθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Ένα πολλά υποσχόμενο αύριο προβάλλει για τη Θράκη χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών», δήλωσε από την Ξάνθη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.https://8df22b3afde4193acf6109f40981616e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συνεχίζει την προσφυγική διαδρομή, που άρχισε τη Μεγάλη Πέμπτη από την Πτελέα, στο Τρίγωνο του Έβρου, και σήμερα επισκέφθηκε τη Νέα Κεσσάνη και τη Μάνδρα του νομού Ξάνθης.

«Στις λίγες μέρες που βρέθηκα στη Θράκη ακολουθώντας μια προσφυγική διαδρομή που χαράχτηκε πριν από εκατό χρόνια, βίωσα έντονα τον τόπο και τους ανθρώπους του. Συναντήθηκα με το παρελθόν, που επιβιώνει ολοζώντανο στις καρδιές των κατοίκων του, ψηλάφισα τα τραύματα που άφησαν οι πόλεμοι, η μετανάστευση, η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και είδα, με χαρά, να προβάλλει ένα πολλά υποσχόμενο αύριο, χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών. Καλή Ανάσταση!», ανέφερε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Tρίτη μέρα της περιοδείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την τρίτη μέρα της περιοδείας της στη Θράκη με επίσκεψη στη Νέα Κεσσάνη του νομού Ξάνθης, ένα χωριό που ίδρυσαν πρόσφυγες.

Εκεί την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας Ζωή Μπουρλούκα και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Θωμαή Κουτάλιου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ξεναγήθηκε στην έκθεση πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη, με θέμα «πυρογραφία στο 1821».

Ο Δημήτρης Δετσαρίδης επιφύλαξε μία έκπληξη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρίζοντας της μία πυρογραφία που απεικονίζει τον σταθμό της Σταυρούπολης (τόπος καταγωγής της), τον παππού με την ξαδέλφη της, από μία παλιά φωτογραφία, και την ίδια από την επίσκεψη της στη Σταυρούπολη το 2020.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με κατοίκους του χωριού που την χειροκρότησαν ενώ αντάλλαξε ευχές για το Πάσχα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών ενδυμασιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Ο πολιτιστικός σύλλογος Νέας Κεσσάνης διατηρεί την προσφυγική μνήμη και την παραδίδει στις νεότερες γενιές. Η Θράκη ως παράδειγμα αντοχής και δημιουργικότητας».

Η Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το χωριό Μάνδρα

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το χωριό Μάνδρα του νομού Ξάνθης όπου την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αναστάσιος Χαλκόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγιώτης Μπαρδάκης. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με κατοίκους και επισκέφθηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης συναντήθηκε με νέες και νέους και συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο στη μάθηση, όσο και στον επαγγελματικό προσανατολισμό και απασχόληση. Μια σημαντική δυσκολία, όπως είπαν οι νέοι, είναι η έλλειψη υπολογιστών. Αναφέρθηκε η περίπτωση μαθητή που θέλει να σπουδάσει πληροφορική και δεν έχει αγγίξει καν υπολογιστή.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευαισθητοποιήθηκε και είπε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας άμεσα θα χαρίσει στο Εργαστήριο έναν υπολογιστή. Συναντήθηκε με μαθητές δημοτικού οι οποίοι φτιάχνουν συνεχώς καραβάκια, που συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο σκοπός τους είναι να φτάσουν τα 890, όσοι ήταν και οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μάνδρα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση για τον προσφυγικό πολιτισμό και στη δανειστική βιβλιοθήκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>