Πε. Φεβ 2nd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Ο Οδυσσέας μιλά για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά: “Ήθελα να κερδίσω πίσω τη ζωή μου”

Spread the love

Ήταν μόλις 13 ετών όταν για πρώτη φορά έκανε χρήση ουσιών. Τον ιντρίγκαρε το ότι έκανε κάτι απαγορευμένο και θεωρούσε ότι με αυτόν τον τρόπο ξεχώριζε από τα υπόλοιπα παιδιά της γενιάς του. Ο Οδυσσέας ζούσε τότε στη Νεάπολη και πήγαινε στο Γυμνάσιο. Στο σχολείο του γνώριζε και άλλα παιδιά που έκαναν χρήση ουσιών και ήταν εξοικειωμένος με αυτήν την εικόνα.

Ο 38χρονος, πλέον, άνδρας εξομολογείται στο thestival.gr την προσωπική του εμπειρία αλλά και τον δύσκολο αγώνα που δίνει για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. “Την πρώτη φορά που δοκίμασα δεν είχα μαστουρώσει πολύ. Μόνο η παρέα μου ήξερε τότε ότι έκανα χρήση. Η επόμενη φορά ήταν περίπου δύο εβδομάδες μετά. Στη δεύτερη και τρίτη ένιωθα βαρύ το κεφάλι μου, άρχισαν να κοκκινίζουν τα μάτια μου και ξεκίνησαν οι αλλαγές. Ένιωθα διαφορετικός, ένιωθα ότι έκανα κάτι που δεν το κάνουν όλοι”, λέει.

Στο Λύκειο έπεσε στα σκληρά. Άρχισε να παίρνει ναρκωτικά σε μορφή χαπιού, ηρωίνη και κοκαΐνη. Στην αρχή ήταν περιστασιακός χρήστης. Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο. “Υπήρχαν φορές που έκανα μία φορά την εβδομάδα και άλλες μία φορά στις δύο βδομάδες. Μετά πήγα στις τρεις ή τέσσερις φορές. Δεν κατάλαβα πόσο εθίστηκα”. Όπως λέει όταν πλέον είχε εθιστεί, υπήρχαν βράδια που έτρεμε το σώμα του, πονούσαν τα κόκαλά του και δεν ήξερε τον λόγο. Δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί. Οι συζητήσεις με πιο έμπειρους χρήστες τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως άρχιζε να αρρωσταίνει.

Ήταν πολύ βαρύ ναρκωτικό, κάναμε εμετό”

Λίγο πριν ενηλικιωθεί, ο Οδυσσέας έκανε για πρώτη φορά χρήση ηρωίνης. Είχε πάει μαζί με έναν φίλο του να αγοράσει ουσίες αλλά ο διακινητής τους είπε ότι είχε μόνο τη συγκεκριμένη. “Από άγνοια πήραμε να δούμε πώς είναι. Θυμάμαι ότι καθόμασταν σε ένα πάρκο και ήταν πολύ βαρύ ναρκωτικό για την ηλικία μας. Κάναμε εμετό, καθίσαμε αρκετή ώρα μέχρι να επανέλθουμε. Πέρασε σχεδόν όλο το βράδυ για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να γίνουμε καλά”, αναφέρει στο thestival.gr.

Ο ίδιος, εκείνο το διάστημα δούλευε πλάι στον πατέρα του και έτσι πάντοτε είχε τα δικά του χρήματα για να συντηρήσει το μηχανάκι του, για τις εξόδους του αλλά και για την αγορά των ναρκωτικών. Συνήθιζε να διασκεδάζει σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και εκεί για πρώτη φορά του έδωσαν ναρκωτικά σε μορφή χαπιών. “Στην αρχή μας πλησίαζαν άτομα και μας τα έδιναν δωρεάν αλλά μετά τα αγοράζαμε. Κάποιες φορές μας τα έριχναν κρυφά στο ποτό για να εθιστούμε. Συνήθως αυτοί που μας πλησίαζαν ήταν γνώριμες φυσιογνωμίες στα μαγαζιά, ξέραμε ότι ασχολούνται με τα συγκεκριμένα χάπια”.

Η χρήση μέσα στην τάξη, οι καθηγητές που γνώριζαν και η ενδοφλέβια κοκαΐνη

Το κουδούνι είχε χτυπήσει ήδη αλλά η τάξη του Οδυσσέα είχε κενό. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συμμαθητές του βρίσκονταν στο προαύλιο. Ξαφνικά είδε να μπαίνει μέσα ένας άγνωστος άνδρας. Τον πλησίασε και τον ρώτησε αν υπάρχει ελεύθερη τάξη για να πάρει τη δόση του. Ο Οδυσσέας του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Οι δυο τους μπήκαν μέσα στην άδεια αίθουσα. Ο άγνωστος άνδρας έκατσε σε μία καρέκλα και άδειασε τη λευκή σκόνη πάνω στο θρανίο. “Αυθόρμητα του είπα να μου αφήσει και εμένα λίγο να πιω. Έτυχε να είναι δυνατή αυτή η ουσία και με πήρε ο ύπνος μέσα στην τάξη”.

Στο σχολείο που φοιτούσε υπήρχαν πολλά παιδιά που έκαναν χρήση μέσα στις σχολικές αίθουσες. “Οι καθηγητές γνώριζαν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι, φοβόντουσαν. Υπήρχαν μαθητές που είχαν πάρει τα ηνία στα χέρια τους. Υπήρχε βία και κάποιοι έκαναν ζημιές”.

Στην ηλικία των 25 ετών έκανε για πρώτη φορά ενδοφλέβια κοκαΐνη. Ο Οδυσσέας πλέον έκανε συστηματικά χρήση ναρκωτικών. “Κάποια στιγμή κοίταξα τα χέρια μου και αναρωτήθηκα πώς ήμουν έτσι. Τα συναισθήματά μου καλύπτονταν. Οι χρήστες πίνουν γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα συναισθήματά τους”, λέει και προσθέτει πως από εκείνη τη στιγμή η οικογένειά του ξεκίνησε να κάνει προσπάθειες για την απεξάρτησή του, αλλά ο εκείνος ήταν αρνητικός.

“Ήθελα να κερδίσω πίσω τη ζωή μου”

Το 2018 ο Οδυσσέας αποφάσισε να συνεχίσει το Λύκειο το οποίο είχε εγκαταλείψει. Έτσι, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα σε Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Θεσσαλονίκη. Η χρήση των ναρκωτικών τον ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια προκαλώντας κρίσεις. Αποφασίζει και πάλι να κάνει χρήση ναρκωτικών μέσα στην τάξη και τον παίρνει ο ύπνος για δεύτερη φορά μέσα στο μάθημα. Όταν ξύπνησε τρόμαξε καθώς βρισκόταν στο γραφείο της Διευθύντριας, η οποία είχε καταλάβει τι συνέβη. “Με παρέπεμψε στον ψυχολόγο του σχολείου. Εγώ δέχτηκα και πήγα. Μου πρότεινε ένα πρόγραμμα και μου ζήτησε την άλλη μέρα να πάω χωρίς να έχω κάνει χρήση. Εγώ δεν τήρησα τον λόγο μου”, λέει.

Η ψυχολόγος του σχολείου έκρινε ότι η κατάσταση του Οδυσσέα ήταν αρκετά σοβαρή κι έτσι του μίλησε για το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη. Ο νεαρός άνδρας αποφάσισε να τηλεφωνήσει ο ίδιος και να ζητήσει βοήθεια. “Ήθελα να κερδίσω τη ζωή μου πίσω”, τονίζει.

Ο Οδυσσέας εντάχθηκε στο πρόγραμμα απεξάρτησης που στην πρώτη φάση του περιλαμβάνει τρία στάδια. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να μπει στην κλειστή δομή της “Ιθάκης”. Εκεί έμεινε για δυόμιση μήνες χωρίς να κάνει καθόλου χρήση αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να αποχωρήσει και να επιστρέψει πίσω στις ουσίες. Λίγους μήνες αργότερα, ο Οδυσσέας “βρίσκει” ξανά την “Ιθάκη” του και επιστρέφει πιο αποφασισμένος από ποτέ να βγει νικητής. Έμεινε για 13 μήνες και στη συνέχεια ξεκίνησε η επανένταξή του, διαδικασία στη οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. “Μέσα στην Ιθάκη αντιλήφθηκα ότι άρχισα να ξαναζώ. Άρχισε να λειτουργεί το σώμα μου, πήρα βάρος και άρχισα να έχω πάλι συναισθήματα. Είναι σαν να έχεις δύο χέρια που σε τραβάνε προς τα πάνω στη ζωή”, διηγείται.

Ο 38χρονος Οδυσσέας είναι πλέον καθαρός εδώ και τρία χρόνια. Εργάζεται, συγκατοικεί με την κοπέλα του και αφιερώνει αρκετό χρόνο στον εαυτό του.

Στόχος μου είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος επανένταξης. Ξέρω πως η θεραπεία μου δεν θα σταματήσει ποτέ γιατί πάντα θα παλεύω με τους δαίμονές μου. Μπορεί να είμαι καθαρός εδώ και τρία χρόνια αλλά το παρελθόν δεν αλλάζει ποτέ. Εύχομαι όσοι δεν τιμωρήθηκαν να μπορέσουν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτή τη ζημιά. Είναι πολύ άδικο ένας πρώην χρήστης, να παλεύει να κερδίσει πίσω τη ζωή του και αυτοί που διακινούν τα ναρκωτικά να ζουν μία άνετη ζωή”, προσθέτει με θάρρος.

“Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που παρέχει δωρεάν πρόγραμμα απεξάρτησης”

Όπως εξηγεί στο thestival.gr ο υπεύθυνος προγράμματος ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Φαίδων Καλοτεράκης, ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, διαρκεί συνήθως τρία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που δίδεται παράταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που παρέχει δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης. “Στις περισσότερες χώρες οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν είτε οι ίδιοι είτε η ασφάλειά τους. Νομίζω στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η δυσκολία σε ένα πρόγραμμα είναι η συναισθηματική πίεση, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπαίνουν σε μία διαδικασία στην οποία μιλούν για τον εαυτό τους και δείχνουν την ευαλωτότητά τους. “Αυτό είναι που αποφεύγει κανείς όταν είναι εξαρτημένος”, υπογράμμισε ο υπεύθυνος προγράμματος ΚΕΘΕΑ Ιθάκη.

Ποιο είναι όμως το κίνητρο που κάνει τους εθισμένους ανθρώπους να ζητούν τη βοήθεια μιας τέτοιας δομής; “Όσοι έρχονται σε μας είναι στριμωγμένοι. Φοβήθηκαν είτε γιατί κόντεψαν να πεθάνουν είτε γιατί έχασαν κάποιο δικό τους άνθρωπο”, δήλωσε ο κ. Καλοτεράκης.

Το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί την πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ναρκωτικών στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες σε δύο τηλεφωνικές γραμμές: στο 1145 για εξαρτήσεις και στο 1114 για τζόγο.

*Το 1987, η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>