Πα. Φεβ 3rd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Οικονόμου: Τον Μάιο ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Spread the love

Εκτενή αναφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ έκανε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις διαδικασίες που θα γίνουν εντός του 2022 για να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης.

“Τα οικονομικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή από την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου είναι προφανή, ήδη από την πρώτη στιγμή της δρομολόγησης του”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην τοποθέτησή του:

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Θ. Helexpo και να ενημερωθώ για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, που θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη και θα συμβάλλει στην ανάδειξή της σε επιχειρηματικό κόμβο, δικαιώνοντας το ιστορικό της παρελθόν.

Εντός του Μαΐου αναμένεται η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής προμελέτης από την ομάδα που κέρδισε το 1ο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ώστε εντός του Ιουνίου να υποβληθεί ο φάκελος γνωστοποίησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της χρηματοδότησής του. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2022 μια σειρά από τις απαραίτητες μελέτες, κυκλοφοριακή, γεωτεχνική μέχρι και την οριστική μελέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις οικοδομικές άδειες και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου που προγραμματίζεται για το 2026.

Τα οικονομικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή από την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου είναι προφανή, ήδη από την πρώτη στιγμή της δρομολόγησης  του. Μόνο στη φάση κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Όταν το ανακαινισμένο εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια και οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω  από 1.500.

Δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο, ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, αλλά ταυτόχρονα και ένας πόλος έλξης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους τουρίστες, αφού πάνω από το 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι που θα δοθούν στον κόσμο, θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά σε ένα βιοκλιματικό πλαίσιο, όπου θα εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ θα μειωθεί κατά 40% με 50% η κατανάλωση του νερού. Οι χώροι πρασίνου θα είναι πάνω από το 50%.

Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο αναπτυξιακό μοχλό για τη Θεσσαλονίκη και θα ενισχύσει καταλυτικά τόσο τον τοπικό, όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στο κέντρο μεγάλης πόλης στην Ευρώπη, αλλά και της δημιουργίας του πλέον σύγχρονου βιοκλιματικού εκθεσιακού κέντρου”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>