Πε. Φεβ 2nd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Spread the love

Σου έχω την παραδοσιακή συνταγή για το κουλούρι θεσσαλονίκης χωρίς μίξερ που είναι Ιδανικό για πρωινό, δεκατιανό ή σνακ, μπορούμε να το βρούμε σε πολλές εκδοχές: απλό, τραγανό, αφράτο, ολικής ή σε παραλλαγές.

Σήμερα το φτιάχνουμε στην πιο κλασσική εκδοχή του!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250gr. χλιαρό νερό1 φακελάκι μαγιά

2 κ.σ ζάχαρη (κοφτές)

1 κ.σ αλάτι (κοφτή)50gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο

1 κ.γλ. ταχίνι

Για το πασπάλισμα:500gr. νερό

2 κ.σ ζάχαρη σουσάμι

Σε ένα μπόλ βάζουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 gr.

από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη σκεπάζοντας με μια πετσέτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο και ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.

Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη ζύμη. Παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και ανοίξτε σε μια λωρίδα και το «κλείνουμε» κάνοντας το κύκλο(κουλούρι).

Για ευκολότερο άνοιγμα μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο και όχι αλεύρι.

Σε ένα πιάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Αυτό βοηθάει στο χρώμα που θα πάρουν τα κουλούρια όταν ψηθούν. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το σουσάμι. Βουτάμε το κάθε κουλούρι στο νερό και μετά στο σουσάμι.

Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάμε πάνω 4 κουλούρια.

Αφήνουμε τα κουλούρια να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν, σκεπάζοντας με μια πετσέτα. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από 30 λεπτά έως 1 ώρα, αναλόγως αν είναι ζεστός ο χώρος.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 17-19 λεπτά.

Σερβίρουμε τα κουλούρια σκέτα ή συνοδεύοντας με τυριά και αλλαντικά ή σοκολάτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>