Σα. Ιαν 28th, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Καταστράφηκε το 90% της παραγωγής στα βερίκοκα της Χαλκιδικής

Spread the love

Τεράστια ζημιά προκλήθηκε εξαιτίας του παγετού στα βερίκοκα της Χαλκιδικής. Μέχρι τις 5 Απριλίου οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ.

«Η παγωνιά που ξεκίνησε από τις 13 Μαρτίου και συνεχίστηκε για αρκετές μέρες, κατέστρεψε για τα καλά την παραγωγή των βερίκοκων. Εάν γλύτωσε ένα 10% θα είμαστε τυχεροί. Η ζημιά είναι καθολική δυστυχώς. Ο ολικός παγετός ήταν χειρότερος από τον περσινό, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν πραγματοποιήσει ήδη την αίτηση για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, που είναι σε ισχύ μέχρι της 5 Απριλίου» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Ευάγγελος Μισαηλίδης.

Οι παραγωγοί φέρεται πως είναι σε αρκετά δυσχερή θέση και περιμένουν την οικονομική ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή τους λόγω των εκτεταμένων ζημιών θα πάρει την ανιούσα με την ποικιλία «Επιδαύρου» που είναι η Νο. 1 σε προτιμήσεις στη Χαλκιδική να εκτοξεύεται. Επίσης, οι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και στα λιπάσματα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των αγροτών.

«Ο παγετός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Ουσιαστικά, χωράφι που είχε 2.500 δέντρα και θα έβγαζε περίπου δύο τόνους από βερίκοκα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Εκτός από την καταστροφή η τεράστια αύξηση των λιπασμάτων και του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούν μία πολύ δύσκολη χρονιά για εμάς. Στην Πελοπόννησο που καλλιεργούν ίδια ποικιλία με τη Χαλκιδική (Επιδαύρου) και το κλίμα είναι πολύ καλύτερο, πληροφορούμαστε ότι κι εκεί είχαν καταστροφές από τον παγετό. Οπότε, στη Χαλκιδική που έριξε και τόσο χιόνι… τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν καλά» αναφέρει παραγωγός που καλλιεργεί βερίκοκα στην Πορταριά Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου, Πηγή: GRTimes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>