TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Καρτέλ 105 κιλών κοκαΐνης στην Θεσσαλονίκη: Η εταιρεία στον Εύοσμο, οι τριγωνικές σχέσεις και η… συμπεθέρα

Στιγμιότυπο οθόνης 2023-05-12 115329
Spread the love

Όταν οι γερμανικές διωκτικές Αρχές σε συνεργασία με υπηρεσίες στην Λατινική Αμερική ενημέρωναν ότι εννέα τόνοι κοκαΐνης έχουν εξαχθεί από το Περού, στη δίωξη ναρκωτικών στην Θεσσαλονίκη σήμανε συναγερμός.

Η πληροφορία που είχε -και μετέφερε- η δίωξη ναρκωτικών Αττικής, συνέδεε μία εταιρεία στον Εύοσμο με φορτία που έφτασαν στην Θεσσαλονίκη για τη διακίνηση της συγκεκριμένης ποσότητας στην Ευρώπη. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας στην οδό Μοναστηρίου άρχισαν να συνθέτουν το ψηφιδωτό των στοιχείων. Η έρευνα άρχισε από το 2020.

Η συγκεκριμένη εταιρεία στο μεσοδιάστημα άλλαξε πολλά χέρια, μέχρι που κατέληξε να λειτουργεί με διαφορετικό όνομα, ενώ τα 36 αντικείμενά της περιορίστηκαν σε μόλις 13. Από την έρευνα των αρχείων δύο πρόσωπα έχουν ρόλο – κλειδί. Ένας 72χρονος, που κινείται με δυσκολία, και μία… συμπεθέρα. Διαδέχονται ο ένας τον άλλον στη διαχείριση της συγκεκριμένης εταιρείας. Και οι δύο συνδέονται με τον 68χρονο γιατρό, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του δικτύου διακίνησης κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και από εδώ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία για την εμπορία του φορτίου-μαμούθ των 105 κιλών κοκαΐνης είναι αποκαλυπτικά για τις τριγωνικές σχέσεις που συνδέουν τις εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, αλλά και την ανάπτυξη των συγγενών και των έμπιστων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν συλληφθεί. Και δείχνουν, τουλάχιστον όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών, με ποιον τρόπο ο «θρύλος» του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων στα Βαλκάνια φέρεται να αλλάζει αντικείμενο και να εισβάλλει στην αγορά του ναρκωτικού της ελίτ.

Σε μία πόλη, το λιμάνι της οποίας «υποδέχεται» συχνά μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Και πάντα σε κοντέινερ με μπανάνες.

Έγκυρες πληροφορίες της ιστοσελίδας, voria.gr αναφέρουν πως στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δέκα συλληφθέντων, όπως και ενός οδηγού από τη Βόρεια Μακεδονία ο οποίος αναζητείται και δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν συνελήφθη στη γειτονική χώρα, τα περισσότερα στοιχεία για την εμπλοκή των συλληφθέντων προέρχονται από φυσική παρακολούθηση. Ακόμη περιλαμβάνονται έγγραφα που συνδέονται με τη σύσταση εταιρειών και τα πρόσωπα που τις συνέθεταν.

Το φορτίο που έφυγε και τα πρόσωπα

Στο επίκεντρο των παρακολουθήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες βρίσκονται η εταιρεία του Ευόσμου και η αποθήκη του Αγίου Αθανασίου, που είναι ιδιοκτησίας γνωστής συνεταιριστικής ένωσης της Κρήτης, όμως νοικιάστηκε στο κύκλωμα. Προκύπτει μάλιστα πως, μόλις πέντε ημέρες πριν τη μεγάλη επιχείρηση των αστυνομικών του τμήματος γενικών υποθέσεων της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκηςένα άλλο φορτίο με μπανάνες ξεκίνησε από το λιμάνι, έκανε μία ολιγόωρη στάση στην αποθήκη του Αγίου Αθανασίου και συνέχισε το ταξίδι για την έδρα της εταιρείας στα Σκόπια. Θεωρείται βέβαιο ότι η στάση έγινε για να αφαιρεθεί η κοκαΐνη.

Το επόμενο φορτίο που έφτασε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μπλοκαρίστηκε από τους αστυνομικούς που βρήκαν τα ναρκωτικά. Μάλιστα η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου ήταν περιπετειώδης καθώς ο οδηγός δεν σταμάτησε στα σήματα των αστυνομικών και έφτασε σε σημείο να συγκρουστεί με διερχόμενο αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα.

Ενοικιαστής της αποθήκης του Αγίου Αθανασίου, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι ο 72χρονος διαχειριστής της παλιάς μορφής της εταιρείας του Ευόσμου. Εκείνης που είχε μπει από το 2020 στο στόχαστρο των διεθνών διωκτικών αρχών. Ιδιοκτήτρια της νέας εταιρείας του Ευόσμου, όπου φαίνεται ότι πηγαινοέρχονται οι εμπλεκόμενοι, είναι η κόρη της διαχειρίστριας της παλιάς μορφής. Και σε μικρότερο ποσοστό ο γιος του γιατρού, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Ο ηλικιωμένος εμφανίζεται ως άνθρωπος απόλυτης εμπιστοσύνης του γιατρού.

Η αποθήκη του Αγίου Αθανασίου ήταν το εργαστήριο αφαίρεσης της κοκαΐνης. Τα δέματα με τα ναρκωτικά παρασκευάστηκαν με τέτοιον τρόπο για να τοποθετηθούν στα κενά των κοιλοδοκών. Το φορτίο με τις μπανάνες έφτανε κανονικά στο λιμάνι και έβγαινε από αυτό με προορισμό τα Σκόπια. Στη διαδρομή έκανε παράκαμψη στην αποθήκη του Αγίου Αθανασίου. Εκεί ένα συνεργείο τεχνικών, μεταξύ των οποίων και δύο αδέλφια Αλβανοί μαζί με δύο Έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν, αναλάμβαναν την άμεση «εξαγωγή» της κοκαΐνης και αποκατάστασης όλων των παρεμβάσεων στη βάση του κοντέινερ. Έκοβαν τις κοιλοδοκούς και στη συνέχεια με οξυγονοκόλληση επανέφεραν την αρχική εικόνα του κοντέινερ.

Το φορτίο δεν το πείραζαν καθόλου, διατηρώντας και τις μολυβοσφραγίδες που υπήρχαν από την αρχή.

Πηγές αναφέρουν στη voria.gr πως η δίωξη ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εξετάζουν τον ρόλο της εταιρείας που παραλάμβανε τα φορτία από το λιμάνι και έχει έδρα την πόλη τα Σκόπια και τη Γευγελή. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται άλλα τρία φορτία με μπανάνες που διακινήθηκαν από το λιμάνι από τον Νοέμβριο του 2022, ένα φορτίο καπνού και ακόμη τρία φορτία φρέον.

enikos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>