
Ένα από τα χαρακτηριστικά κτίρια που αποκαλύπτουν την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης και την τεράστια αρχιτεκτονική της κληρονομιά είναι το Μπεζεστένι που θα συναντήσει κανείς στο κέντρο της πόλης στην οδό Βενιζέλου.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1455 – 1459 μ.Χ. υπό την ηγεμονία του Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄ και χρησιμοποιούνταν από τους Οθωμανούς για μια σειρά δραστηριοτήτων οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα. Η ονομασία του σήμαινε «αγορά υφασμάτων», η οποία ήταν και η βασική λειτουργία του χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχαν άλλες. Η εμπορία πολύτιμων αντικειμένων, η φύλαξη εγγράφων και περιουσιακών στοιχείων, ο έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και νομισμάτων ήταν μερικές ακόμη δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιούνταν το κτίριο.
Σήμερα, το μνημείο εξακολουθεί να στεγάζει μία πληθώρα από επιχειρήσεις εκ των οποίων ξεχωρίζει ένα μαγαζί, το οποίο έχει γράψει ιστορία παραμένοντας αγέρωχο στις αλλαγές που έφερε ο χρόνος, ιδιαίτερα στον τομέα εξειδίκευσής του. Ο λόγος για το μικρό παραδοσιακό τυπογραφείο που θα ανακαλύψει όποιος αποφασίσει να εξερευνήσει τις στοές του κτιρίου.
Δημιουργώντας ιστορία για πάνω από 60 χρόνια, αυτό το μικρό τυπογραφείο είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, με τις επιβλητικές μηχανές του να «κλέβουν» την παράσταση.
Η κάθε μία παλαιότερη από την άλλη, όλες γερμανικής καταγωγής απέμειναν στον χώρο θυμίζοντας χρόνια περασμένα. Σκουριασμένες, ταλαιπωρημένες, τεράστιες αλλά λειτουργώντας άριστα αυτές οι μηχανές ξεπερνούν σε αντοχή οποιοδήποτε νέο μηχάνημα. Γύρω τους, μία πληθώρα από κάρτες, προσκλητήρια και ζωγραφιές έκαναν τον χώρο πιο ανθρώπινο, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και αυτές χρειάζονται το ανθρώπινο χέρι για να λειτουργήσουν. Σε μία γωνία ένας μικρός υπολογιστής πάνω σε ένα γραφείο να συντονίζει τη δημιουργική διαδικασία.
Η Karfitsa επισκέφτηκε αυτόν τον ιστορικό χώρο και έπεισε τον σημερινό ιδιοκτήτη του Χρήστο Χατζηλάρη να της αποκαλύψει μερικές λεπτομέρειες τόσο για την μακροχρόνια πορεία της επιχείρησης όσο και για το πώς αντιμετώπισε τα όσα ήρθαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας.
«Το κατάστημα λειτουργεί από το 1944 λίγο πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη Γερμανική Κατοχή, όταν ο Γιώργος Συλλελόγλου ξεκίνησε να πουλά στη στοά είδη χαρτοπωλείου. Με την πάροδο των χρόνων, φυσικά, η επιχείρηση άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει, ώσπου το 1959 μετατράπηκε σε τυπογραφείο. Το 1969, τον Γιώργο διαδέχεται η δεύτερη γενιά, με την συνεργασία του πατέρα μου Αγάπιου Χατζηλάρη και του Χρήστου Συλλελόγλου (γιος του Γιώργου), η οποία συνέχισε την πορεία του τυπογραφείου μέχρι και το 2009», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Χατζηλάρης και συνέχισε:
«Με την συνταξιοδότησή τους, ανέλαβα εγώ, κυρίως γιατί είχα δουλέψει δίπλα τους πολλά χρόνια και αγαπούσα το μαγαζί. Φυσικά, πλέον, πέρα από τα παραδοσιακά μηχανήματα έχουν προστεθεί και πιο σύγχρονα. Παρ’όλα αυτά συνεχίζουμε να κάνουμε παραδοσιακή τυπογραφία με όλους τους τρόπους, επιστρατεύοντας κυρίως τις εκλεπτυσμένες τεχνοτροπίες της για μοναδικά προσκλητήρια και κάρτες. Αυτή η αγορά προσελκύει κυρίως όσους έχουν μία επιχείρηση και προτιμούν να έχουν το κάτι ξεχωριστό που δεν μπορούν να προσφέρουν τα νέα μηχανήματα».
«Είμαστε μέσα στο Μπεζεστένι πολλά χρόνια και ελπίζουμε να παραμείνουμε, γιατί έτσι όπως αλλάζει η πόλη είναι δύσκολα κυρίως για τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Χατζηλάρης.










More Stories
Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που περαστικοί βάζουν κάτω ληστή κοσμηματοπωλείου
Σέρρες: Δασκάλα έσωσε μαθητή που πνιγόταν από φαγητό με τη λαβή Χάιμλιχ
Βίντεο σοκ! ΙΧ χτυπά και εγκαταλείπει οδηγό μοτοσικλέτας