Κυ. Ιαν 29th, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Θεσσαλονίκη: Το μεγαλύτερο συσσίτιο της πόλης παραδίδει καθημερινά 500 πακέτα αγάπης

Spread the love

Η ζωή μέσα σε μία στιγμή, τους έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. Άνθρωποι που είχαν τη δουλειά και το σπίτι τους, βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο. Άλλοι είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται και η σύνταξή τους πλέον να μην φτάνει ούτε για ένα πιάτο φαγητό. Κι άλλοι, χωρίς επιλογές και χωρίς βοήθεια, έμαθαν από πολύ νωρίς τι σημαίνει αστεγία.

Όμως, ευτυχώς κανείς δεν έμεινε μόνος του. Η «αγκαλιά» της Εκκλησίας και της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως είναι «ανοιχτή» για όλους όσους χρειάζονται ένα στήριγμα. Το συσσίτιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης είναι το πιο ιστορικό και το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδος. Καθημερινά προσφέρει 500 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η διαδικασία ένταξης στο συσσίτιο είναι εύκολη, γρήγορη και πάνω απ΄ όλα γίνεται με αγάπη, κατανόηση και αξιοπρέπεια.

Το ανεκτίμητο δώρο του εθελοντισμού

Από τις 53 ενορίες που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, οι 18 παρέχουν καθημερινά, μερίδες ζεστού φαγητού σε 9.000 συμπολίτες μας. «Το συσσίτιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο συσσίτιο της πόλης μας. Λειτουργεί από το 1971. Παρέχει καθημερινά 500 μερίδες φαγητού, με τα έξοδα να καλύπτονται από δωρεές των πιστών και εμπόρους που προσφέρουν τα προϊόντα τους», περιγράφει στο thestival.gr ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου στην ενορία των Αγίων Πάντων, πατήρ Αλέξανδρος Καρακάσης.

Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι η βοήθεια που προσφέρεται απλόχερα από τους πιστούς, από επαγγελματίες που χαρίζουν τα προϊόντα τους, από γυναίκες που δωρίζουν τον χρόνο τους προκειμένου να συμβάλουν στην άρτια λειτουργία του συσσιτίου, είναι ανεκτίμητη. «Δίχως αυτήν δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε», σημειώνει. Συνολικά 40 εθελόντριες, μαγειρεύουν για να προσφέρουν τα γεύματα αγάπης στο συσσίτιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης. Γυναίκες που έχουν την οικογένειά τους, τη δουλειά τους, τις δικές τους υποχρεώσεις και αντίστοιχα τα δικά τους προβλήματα να αντιμετωπίσουν, μία με δύο φορές την εβδομάδα, τα αφήνουν όλα στην άκρη και βρίσκονται με χαμόγελο μέσα στο μαγειρείο του συσσιτίου προκειμένου να δώσουν λίγη χαρά στους συνανθρώπους τους.

Αυξήθηκε ο αριθμός των απόρων

Ο πατήρ Αλέξανδρος αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στην εκκλησία για βοήθεια έχει αυξηθεί. «Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, άποροι, άστεγοι, άνεργοι, οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Μέλημά μας είναι να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και να είμαστε καθημερινά δίπλα τους», λέει.

Εάν κάποιος επιθυμεί να βοηθηθεί από το συσσίτιο, μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και χωρίς καθυστερήσεις, με απόλυτη διακριτικότητα και σεβασμό, να ενταχθεί σε αυτό. Αντίστοιχα εάν κάποιος επιθυμεί να βοηθήσει, αρκεί να απευθυνθεί στην εκκλησία και από εκεί θα ενημερωθεί για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, τα δέματα αγάπης, με κρέας, λάδι, ζυμαρικά και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί μία οικογένεια, μοιράστηκαν από το συσσίτιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης, τη Μεγάλη Τετάρτη, σε 250 σπιτικά.

Πολυεπίπεδη προσφορά

Εκτός από το συσσίτιο, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων υπάρχουν κι άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως είναι η εστία φοιτητών και το κοινωνικό φροντιστήριο. «Στην εστία έχουμε πέντε δωμάτια προκειμένου να βοηθήσουμε φοιτητές που οι οικογένειές τους αδυνατούν να σηκώσουν αυτό το οικονομικό βάρος. Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ξανά και το φροντιστήριο, με εθελοντές εκπαιδευτικούς», επισημαίνει ο πατήρ Αλέξανδρος.

«Ενίοτε στηρίζουμε και οικονομικά κάποιους ανθρώπους που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους ή να πληρώσουν το ρεύμα τους. Ενεργούμε ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν», περιγράφει ο ίδιος. Πέρυσι τον χειμώνα, τις ημέρες που το κρύο «μαστίγωνε» όσους βρέθηκαν να κοιμούνται μέσα σ’ ένα χαρτόκουτο στον δρόμο, ο πατήρ Αλέξανδρος τους οδήγησε για κάποιες ημέρες σε παρακείμενα ξενοδοχεία, προκειμένου να ζεσταθούν και να κάνουν ένα μπάνιο. «Κάνουμε ότι δράσεις χρειάζεται για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας», λέει χαρακτηριστικά ο πατήρ Αλέξανδρος.

Το δικό του μήνυμα είναι πως «Δεν θα πρέπει κανείς να κοιμάται ήσυχος όταν κάποιος αδερφός μας, ένας συνάνθρωπός μας πεινάει. Γιατί εάν εμείς κάτι το έχουμε περίσσιο, αυτό ανήκει σε αυτόν που δεν το έχει».

Να είμαστε περισσότερο άνθρωποι, όχι μόνον την περίοδο των εορτών αλλά όλο το χρόνο. Να φροντίζουμε, όσο και όπως μπορούμε, για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, το μήνυμα που όλοι μας θα έπρεπε να κρατάμε στο νου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>