Πα. Φεβ 3rd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Θεσσαλονίκη: Η Αρχιτέκτονας που έκανε restart μετά από 11 χρόνια καριέρας στο εξωτερικό κι έγινε Yoga Instructor

Spread the love

Η έννοια της αισθητικής και η ανάγκη για δημιουργία προϋπήρχαν ως «μικρόβια» από τότε που εκείνη ήταν μικρό παιδί. Το σχέδιο ήταν κάτι που λάτρευε και του έδινε ζωή, ζωγραφίζοντας πάνω σε κούκλες. Όμως, στο όνειρο να γίνει σχεδιάστρια μόδας, μπήκε «φρένο» από νωρίς κι έτσι οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική έμοιαζαν μονόδρομος.

Το 1996, η Εριφύλη Βογδοπούλου, με μία βαλίτσα στο χέρι, άφησε πίσω της τη Θεσσαλονίκη κι έφυγε για τη Ρώμη όπου εκπαιδεύτηκε στον σχεδιασμό πόλεων και στην αστική ανάπλαση, με την οποία και ασχολήθηκε επαγγελματικά μετά το Μεταπτυχιακό της, που ολοκληρώθηκε το 2003 στο Λονδίνο. Έμεινε εκεί για έξι χρόνια κι άλλα δέκα στην Ιταλία. Δούλεψε ως Αρχιτέκτονας σε διάφορα γραφεία, στην Ιταλία το μεγαλύτερο ήταν το Studio Nanu και στην Αγγλία στο Λονδίνο στην Urban Initiatives.

Η απόφαση και η μεγάλη αλλαγή

«Μετά την οικονομική κρίση στην Αγγλία το 2010, η επαγγελματική μου καριέρα δεν υπήρχε πια. Το κοινωνικό ενδιαφέρον που με είχε ωθήσει στην Αστική Ανάπλαση μπήκε στον «πάγο», καθώς οι επενδυτές σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για την ποιότητα του σχεδιασμού και το μόνο που είχε σημασία ήταν το κέρδος. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν έβρισκα πια τον λόγο να παραμείνω στην Αγγλία», περιγράφει στο Thestival.gr.

Ωστόσο, είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με τη γιόγκα, από το 2003. «Με είχε ενθουσιάσει, γιατί μου είχε αλλάξει τη ζωή 100%. Η ζωή μου και στην Ρώμη και στο Λονδίνο είχε απίστευτα τρελό ρυθμό, και η γιόγκα με βοήθησε να βγω από τον αυτόματο πιλότο και να καταλάβω τι ζητάω. Όχι, δεν ήθελα να τρέχω σαν παλαβή συνέχεια. Έτσι, το 2012 γύρισα για έναν χρόνο στην Ελλάδα, όπου προσπάθησα να εξασκήσω το επάγγελμα του Μηχανικού, με πλήρη απογοήτευση, σε αντίθεση με όσα υπέροχα είχα κάνει και διδαχτεί σε Ιταλία και Αγγλία. Έτσι ξαναγύρισα για έναν χρόνο στην Αγγλία, το 2014 όπου μου πρότειναν μια ενδιαφέρουσα δουλειά», εξιστορεί η ίδια. Έμεινε εκεί για οκτώ μήνες και αποφάσισε πως η Αρχιτεκτονική για εκείνην είχε τελειώσει, δεν της έδινε πια όσα ζητούσε. «Ήθελα να συνεισφέρω στην κοινωνία με έναν τρόπο εποικοδομητικό, δεν ήθελα απλά να βγάζω σχέδια. Το 2013 είχα ήδη πάρει το πτυχίο μου ως δασκάλα γιόγκα (300 hrs Yoga Alliance Accredited) και πήρα την απόφαση να αφήσω το εξωτερικό».

«Όταν σε καλέσει η ζωή να πάρεις ριζικές αποφάσεις, θα το κάνεις»

Αφήνοντας πίσω μία σημαντική καριέρα, που κατακτήθηκε με κόπο, εύλογα γεννάται η απορία, κατά πόσο είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς από την αρχή. «Η Mindful Yoga που διδάσκω, αν είσαι έτοιμος, κάνει κάτι μαγικό. Σε βοηθάει να βρεις αυτό που ζητάς στη ζωή σου, την θέση και τον ρόλο σου στην κοινωνία, συμπληρώνει αυτό που σου λείπει. Έτσι όταν σε καλέσει η ζωή να πάρεις ριζικές αποφάσεις, θα το κάνεις και μάλιστα, δίχως δεύτερη σκέψη. Όχι πως δεν είχα άγχος αλλά δεν είχα καμιά αμφιβολία. Ήξερα πως αυτό ήρθα σε αυτόν τον κόσμο να κάνω, και ήξερα πως θα το καταφέρω. Η γιόγκα σου αφυπνίζει την εσωτερική δύναμη που έχεις μέσα σου, όχι μόνον εγώ, όλοι μας ανεξαιρέτως», απαντά.

Φυσικά, περιγράφει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να αρχίσεις από το μηδέν, αλλά «σπουδάζοντας την Ανατολίτικη φιλοσοφία της γιόγκα από το 2003, δεν ένιωσα ποτέ μου την ανάγκη να μπω στη λούπα του “σπουδάζω, δουλεύω, κάνω οικογένεια, αγοράζω σπίτι, κοιτάω να αυξήσω τα possessions μου”. Ήμουν από μικρή έτοιμη να συνεισφέρω με άλλον τρόπο στην κοινωνία. Κι αν σκεφτείς πως άργησα να το αποφασίσω, ναι ισχύει, αλλά τα πράγματα «δένουν» όταν έρχεται η ώρα τους. Αυτά που έμαθα ζώντας 16 χρόνια στο εξωτερικό μακριά από την οικογένεια μου, ήταν αναντικατάστατο εφόδιο για να αποφασίσω να αλλάξω ζωή. Εξάλλου, το εσωτερικό μου παιδί, ποτέ δεν ήθελε να γίνει Αρχιτέκτονας, κι όταν πια το συνειδητοποίησα ως ενήλικας,  αποφάσισα να ακολουθήσω το πάθος μου. Ήταν κάρμα, όπως θα έλεγε κι ένας αυθεντικός γιόγκι».

«Αν θέλεις κάτι αληθινά αποκλείεται να αποτύχεις»

Τη ρωτώ τι θα έλεγε σε έναν άνθρωπο που ενδεχομένως βρίσκεται σ’ ένα τέλμα και διστάζει να προχωρήσει μπροστά. «H καρδιά μας έχει πολύ περισσότερη δύναμη από ότι το μυαλό. Πρέπει να συνδεθεί με την καρδιά του και να αποσυνδεθεί από το μυαλό του. Η πολύ νόηση βλάπτει κι αποσυντονίζει. Να κάνει κάποια πρακτική που θα τον βοηθήσει να νιώσει πιο πολλά σωματικά, θα αυξήσει τις αισθήσεις του και θα τον βοηθήσει να «βγει» από τις πυρηνικές και ενίοτε δανεικές πεποιθήσεις του μυαλού», λέει. Συμπληρώνει πως: «Αν θέλεις κάτι αληθινά βαθιά μέσα σου, αποκλείεται να αποτύχεις. Κι όταν λέω βαθιά, εννοώ να νιώθεις πως αυτό έχεις έρθει να κάνεις στην Γη. Δυστυχώς οι συνθήκες στη σύγχρονη ζωή δεν μας βοηθάνε να συγκεντρωθούμε στο ποιόν της ζωής μας και σε ό,τι εμείς οι ίδιοι θεωρούμε σημαντικό. Όμως αξίζει να το ψάξουμε, γιατί ξέρετε η αληθινή ευτυχία δεν είναι στα ρούχα, στο lifestyle, και στην επιφάνεια, είναι εκεί, στο βάθος της καρδιάς μας, στο anahata chakra».

Σήμερα είναι καταξιωμένη Yoga Instructor, έχοντας πια «ριζώσει» στη Θεσσαλονίκη. Λέει πως η Mindful Yoga σε βοηθάει όπου χρειάζεσαι: «Διαχείριση άγχους κι όλων των ελαφριών ψυχοσωματικών διαταραχών. Αύξηση της αυτοεπίγνωσης, μαθαίνεις δηλαδή τον εαυτό σου μέσα από την νέα επαφή και σχέση που αποκτάς με το σώμα σου. Επιφέρει σημαντικά ευεργετικά οφέλη μέσω των τεχνικών αναπνοής σε πάρα πολλές παθήσεις, όπως μείωση του πόνου. Μαθαίνεις τον εαυτό σου κι αυτό διευκολύνει τη διαχείριση των σχέσεων σου σε κάθε επίπεδο», καταλήγει.

Ο χρόνος τρέχει και πίσω δεν γυρνά. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν περιθώρια να ψάξει κανείς στο «anahata chakra» κι όμως, έρχεται κάποια στιγμή που όλοι θα το αναζητήσουμε, για να μην χάσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>