Πε. Φεβ 2nd, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση 27μελούς συμμορίας με λεία 850.000 ευρώ από κλοπές

Spread the love

Πολυμελή εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης εξάρθρωσε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27 μελών του κυκλώματοςοκτώ από τα οποία έχουν ήδη συλληφθεί.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του κυκλώματος προσποιούνταν τους τεχνικούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων κ.α. και με την πρόφαση βλάβης εντός της οικίας των υποψήφιων θυμάτων τους, εισέρχονταν στο εσωτερικό απ’ όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους ήταν:

· η επιλογή συγκεκριμένης ηλικιακής μονάδας ως υποψήφια θύματα (ηλικιωμένοι)

· ο εντοπισμός τους κυρίως σε περιοχές όπου λάμβαναν χώρα λαϊκές αγορές

· η απασχόλησή τους κατά την είσοδο στο σπίτι των θυμάτων

· ο “εγκλωβισμός” τους σε συγκεκριμένο δωμάτιο ώστε να μην έχουν εικόνα της κίνησης των δραστών στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, πράγμα που πετύχαιναν με μετακίνηση ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να εντοπίσουν υποτιθέμενη βλάβη (π.χ. μετακίνηση ψυγείου, κουζίνας κ.λπ.) και

· η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.

Με αυτή τη μεθοδολογία, κατά το χρονικό διάστημα από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, διέπραξαν 27 τουλάχιστον κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Κατασχέθηκαν συνολικά πέντε οχήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της ομάδας για τη μετάβασή τους στους τόπους διάπραξης των παράνομων πράξεων, τη διαφυγή τους απ’ αυτούς και τη μεταφορά των κλοπιμαίων. Σημειώνεται ότι, η πλειοψηφία των δραστών έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα.

Συνεχίζονται οι έρευνες ανά την επικράτεια, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων μελών του κυκλώματος, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα μετά την υποβολή της δικογραφίας. Επίσης συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Πηγή ΓΑΔΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>