TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Ελπίδα Κατσανού: Ο στόχος μου είναι να βοηθήσω την ομάδα όσο μπορώ παραπάνω

Ελπίδα Κατσανού

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας

Spread the love

Η επιθετικός του δικέφαλου του Βορρά Ελπίδα Κατσανού μας ανοίγετε και μας μιλάει για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Γεία σου Ελπίδα
Γεία σας


Απο που είσαι?
Είμαι απο το Θεσπρωτικό Πρεβέζης.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Απο τι ηλικία άρχισες να σου αρέσει το ποδόσφαιρο, θυμάσαι?
Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου , θυμάμαι ότι ήμουν με μία μπάλα στα χέρια.


Θυμάσαι τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτό το άθλημα?

Η αλήθεια είναι ότι ο αδερφός μου έπαιζε μπάλα στην τοπική ομάδα και πάντα ήθελα να πηγαίνω να τον βλέπω να παίζει και κάπως έτσι άρχιζε να μου αρέσει και εμένα και πήγα και γράφτηκα και εγώ στην ομάδα.


Πόσο δύσκολο για σένα ως κορίτσι ήταν να πείσεις τα αγόρια είτε στο σχολείο είτε εκτός να σε βάλουν σε κάποια από τις ομάδες που κάνανε?? Και ποια ήταν η αντίδραση τους όταν τους το ζήτησες?
Δεν θα σου πω ψέματα στην αρχή υπήρχαν πολλά αρνητικά σχόλια επειδή ένα κορίτσι τους ζητούσε να παίξει ποδόσφαιρο, γιατί είναι ανδροκρατούμενο άθλημα και τους φαινόταν περίεργο που ένα κορίτσι τους ζητούσε να παίξει ποδόσφαιρο. Αλλά υπήρχαν και παιδιά που το θαύμαζαν αυτό και τους φαινόταν εντυπωσιακό να παίζει μπάλα ένα κορίτσι.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Περνάει ο καιρός και βλέπεις ότι αυτό το άθλημα σου αρέσει όλο και περισσότερο, σε ποια ηλικία είπες ότι θέλω να παίξω να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο να βρω ομάδα??
Από πολύ μικρή ηλικία φαντάσου ότι στα πέντε μου πήγα να γραφτώ στην ακαδημία του χωριού και μου λέγανε, ότι είμαι πολύ μικρή για να γραφτώ και ότι τα άλλα τα παιδία ήταν λίγο πιο μεγάλα και φοβόντουσαν μη χτυπήσω και ένα κορίτσι τόσο μικρό δεν γίνετε να μπει με τα άλλα αγοράκια και άλλα τέτοια. Αλλά επειδή τους είχαμε πιέσει τελικά με δέχτηκαν, βέβαια κάποιες φορές είχα σταματήσει και αυτό γιατί δεν υπήρχαν πάντα ακαδημίες γιατί καμία φορά δεν υπήρχαν πολλά παιδιά και έτσι κάποιες φορές δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν ομάδες οι ακαδημίες.


Τυπικά η πρώτη σου ομάδα ήταν ο Κεραυνός Θεσπρωτικού όπου ήταν ακαδημίες αρρένων?
Ναι και αυτό γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποια γυναικεία ομάδα για να ενταχθώ στην ομάδα τους ως κορίτσι.


Πώς ήταν για ένα νεαρό κορίτσι να παίζει ποδόσφαιρο μόνο με αγόρια?

Για εμένα σε εκείνη την ηλικία μου φαινόταν κάπως φυσιολογικό και αυτό γιατί με αρκετά από αυτά τα παιδία με κάποιους στην πορεία ήμασταν συμμαθητές, με κάποιους κάναμε παρέα και πέρα από αυτό δεν ήμουν μέλος ποτέ κάποιας γυναικείας ομάδας για να δω πως είναι.


Στον Κεραυνός Θεσπρωτικού έκατσες μέχρι τα δεκαπέντε σου και μετά πήρες “μεταγραφή” στην γυναικεία ομάδα Α.Ο. Άρτας. Πως ένιωθες που επιτέλους θα είσαι σε μία ομάδα γυναικεία ποδοσφαίρου?

Στην αρχή μου φαινόταν λίγο περίεργο γιατί είχα συνηθίσει να παίζω τόσα χρόνια με αγόρια και όχι με κορίτσια, αλλά μου άρεσε κιόλας γιατί είναι διαφορετικά να είσαι σε μια ομάδα του ίδιου φύλου και αλλιώς σε ομάδα με του αντίθετου.


Πόσο καιρό έπαιξες στην Α.Ο. Άρτας?
Δεν έκατσα πολύ γιατί είχα και κάτι τραυματισμούς εκείνη την χρονιά, αλλά πέρα από αυτό η ομάδα διαλύθηκε, αλλά για εμένα ήταν κάτι ωραίο γιατί όσο διάστημα ήμουν εκεί για πρώτη φορά ήμουν μέλος μιας γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου.


Θυμάσαι τον πρώτο αγώνα που έπαιξες?

Με την Άρτα ο πρώτος μου αγώνας ήταν μέσα στα Γιάννενα με την με αντίπαλο την Προοδευτική Περάματος και εκεί είχα βάλει και το πρώτο μου γκολ, οπότε μου έμεινε αυτός ο αγώνας για τα καλά μέσα μου.


Η θέση που παίζεις είναι επιθετικός, σωστά?
Ναι η θέση μου είναι επιθετικός.


Πως ένιωσες όταν άκουσες τον προπονητή σου να σου λέει, “Ελπίδα ετοιμάσου μπαίνεις”, τι ένιωσες εκείνη την στιγμή θυμάσαι ?
Ήμουν πολύ χαρούμενη όταν μου είπαν ότι θα ξεκινήσω σε εκείνο το παιχνίδι, γιατί ήθελα πολύ να μπω και να παίξω ποδόσφαιρο.


Τελειώνει η αγωνιστική περίοδος και φεύγεις από την ομάδας της Α.Ο. Άρτας, επόμενος σταθμός?
Εκείνη την περίοδο οι άνθρωποι του Κεραυνού Θεσπρωτικού αποφασίζουν να κάνουν και μία ομάδα γυναικεία και ερχόμαστε σε επαφή και μου ζήτησαν να ενταχθώ στην ομάδα τους. Να σου πω την αλήθεια δεν το σκέφτηκα και πήγα γιατί μόλις τελείωσε η αγωνιστική περίοδος εκείνης της χρονιάς, η ομάδα της Άρτας για τους δικούς της λόγους αποφάσισαν να “διαλύσουν”.

Με τα χρώματα του Κεραυνού Θεσπρωτικού


Όταν λύθηκε η συνεργασία σου με την ομάδα που ήσουν και έρχεσαι σε επαφή με την ομάδα του Κεραυνου που τυπικα ήταν η πρώτη σου ομάδα και σου λένε, οτι ξέρεις φτιάξαμε γυναικεία ομάδα και θέλουμε να είσαι μέλος της, σε χαροποίησε αυτό?
Προφανώς και με χαροποίησε αυτό, γιατί αλλιώς είναι να παίζεις σε ένα γυναικείο πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής και αλλιώς είναι να είσαι στα πρωταθλήματα υποδομών των αγοριών είναι τελείως διαφορετικά. Ίσα ίσα με τα κορίτσια δίναμε και πιο πολλούς αγώνες και πέρα από αυτό η δημιουργία αυτής της ομάδας βοήθησε να μπουν στον αθλητισμό και άλλα κορίτσια που μέχρι τότε μπορεί να μην είχαν ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με τον αθλητισμό.


Πόσο καιρό ήσουν στην γυναικεία ομάδα του Κεραυνού?
Στην ομάδα του Κεραυνού Θεσπρωτικού ήμουν τρία χρόνια.


Νέος σταθμός Κεραυνός Θεσπρωτικού παιχνίδι με το παιχνίδι σιγά σιγά τα πας καλύτερα εξελίσσεσαι σαν παίχτρια και έρχεται πρόταση από την ομάδα της Γ.ΠΟ. Γιάννενα. Πως ένιωθες που την δουλειά που έριχνες μέσα στο γήπεδο και την εξέλιξη σου πέρα από τον προπονητή σου και τις συμπαίχτριες σου, την είχαν προσέξει και οι ανθρώποι μιας άλλης ομάδας?
Με χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί ήταν μια ομάδα η οποία έπαιζε στην Α’ εθνική είχε πολύ καλές παίχτριες είχε μείνει ήδη δύο χρόνια στην Α΄ εθνική και ένιωσα οτι οι κόποι μου ανταμειφθεί κατά κάποιο τρόπο. Αυτή η μεταγραφή ήταν μια καλή ευκαιρία και για μένα για να ανέβω και εγώ επίπεδο να πάω απο την Γ΄ εθνική στην Α’ εθνική για να δω πως είναι το επίπεδο και εκεί και να εξελιχθώ στον χώρο ακόμα περισσότερο.

Με τα χρώματα της Γ.ΠΟ. Γιάννενα


Νέος σταθμός Γ.ΠΟ. Γιάννενα, καινούρια ομάδα, καινούρια πόλη, καινούριοι στόχοι. Πως ένιωθες με αυτό, σε δυσκόλεψε καθόλου αυτό?
Στην αρχή με δυσκόλεψε κυρίως οι προπονήσεις γιατί είχα συνηθίσει σε άλλο ρυθμό προπόνησης και αυτό γιατί φαντάσου εκεί που έκανα δύο φορές την εβδομάδα προπόνηση και με λιγότερα άτομα, στην προετοιμασία στα Γιάννενα κάναμε κάθε μέρα και με πολλά άτομα ήταν τελείως διαφορετικές οι προπονήσεις. Κάτι ακόμα που με δυσκόλεψε ήταν και η απόσταση Πρέβεζα-Γιάννενα, γιατί δεν έμενα εκεί.


Την σεζόν 2020-2021 με την ομάδα των Ιωάννινων αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ με 5 γκολ. Πως ένιωσες?
Σίγουρα δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά, ήξερα τις δυνατότητες μου αλλά οι στόχοι μου ήταν λίγο “διαφορετικοί”. Δηλαδή στην αρχή είπα ότι θα παλέψω για να μπω στην δεκαοχτάδα της ομάδας, μετά στην αρχική εντεκάδα και να βοηθήσω την ομάδα όσο μπορώ περισσότερο και ελπίζω να τη βοήθησα όσο μπορούσα.


Επόμενος σταθμός Θεσσαλονίκη και ΠΑΟΚ, εχόμενη σε αυτή την ομάδα ήξερες ότι έρχεσαι σε μια ομάδα με πολλές απαιτήσεις πρωτάθλημα, Ευρώπη. Σε άγχωσε καθόλου αυτό??
Όχι ιδιαίτερα, γιατί είχα μια καλή σεζόν με τα Γιάννενα και γενικά το όνειρο μου ήταν να πάω στον ΠΑΟΚ γιατί είναι μια ομάδα που κάθε χρόνο είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί, βγαίνει πρωταθλητής. Και με αφορμή την καλή σεζόν που έκανα στα Γιάννενα και βλέποντας και το επίπεδο στην Α εθνική και είδα ότι μπορώ να ανταπεξέλθω και να εξελιχθώ, πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να βρω τρόπο επικοινωνίας με την ομάδα και τον έφορο του τμήματος τον κύριο Βαρδαλή για να έρθω να δοκιμαστώ. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ήταν ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο και έτσι ήρθα μου δώσανε ένα δοκιμαστικό περιθώριο τα πήγα καλά και κάπως έτσι έγινα μέλος αυτής της ομάδας.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Τελείωσε το πρωτάθλημα και έχεις κάνει μια πολύ καλή πορεία στην πρώτη σου χρονιά στην Α εθνική με τα Γιάννενα, και έρχεσαι στην Θεσσαλονίκη να δοκιμαστείς στον ΠΑΟΚ που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί και είναι ο πρωταθλητής αυτής της χρονιάς. Πως ένιωθες ξέροντας ότι αν τα πας καλά στα δοκιμαστικά από την επόμενη μέρα θα είσαι μέλος αυτής της ομάδας?
Σίγουρα ήμουν πολύ αγχωμένη αλλά ταυτόχρονα ήμουνα και χαρούμενη γιατί έβλεπα καινούρια πράγματα άλλη νοοτροπία, διαφορετική δουλειά στο γήπεδο, άλλες προπονήσεις. Δηλαδή ήμουν Α εθνική με τα Γιάννενα που και οι δύο ομάδες παίζουν στο ίδιο πρωτάθλημα οι προπονήσεις της μίας ομάδας με τις άλλης είχαν μεγάλη διαφορά ήταν τελείως διαφορετικές. Υπήρχαν πολλά κορίτσια στο γήπεδο οι οποίες και αυτές είχαν τους ίδιους στόχους και πρέπει να ανταγωνιστείς για να βρεθείς στο ρόστερ της ομάδας. Αλλά ήμουν πολλή χαρούμενη που ζούσα όλο αυτό το πράγμα.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Με το που ήρθες το καλοκαίρι του 2021 στον ΠΑΟΚ έκανες και το ντεμπούτο σου και στην Ευρώπη στα προκριματικά του Champions League, πως ήταν για μια νέα αθλήτρια αυτή η εμπειρία?
Ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ήταν άλλος ο ρυθμός του παιχνιδιού άλλη νοοτροπία, το γήπεδο είχε περισσότερο κόσμο απ΄ ότι είχα συνηθίσει να βλέπω στα γήπεδα στις προηγούμενες ομάδες μου. Όλο αυτό για εμένα ήταν μια ξεχωριστεί εμπειρία, όλη η ομάδα σαν αποστολή που μαζευτήκαμε στο ξενοδοχείο, μετά να πηγαίνουμε όλοι μαζί στο γήπεδο, όλα αυτά για εμένα ήταν μια ξεχωριστεί εμπειρία. Για εμένα ήταν πολύ σημαντικό που μου έδωσε χρόνος συμμετοχής ο προπονητής μου σε αυτά τα παιχνίδια. Όταν πρωτοήρθα δεν το περίμενα να σας πω την αλήθεια να μου δώσουν χρόνο συμμετοχής


Τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και το καλοκαίρι που μας πέρασε μετακόμισες στην Καστοριά αγωνίστηκες για την ομάδα της ΓΠΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, τα πράγματα εκεί πως πήγαν?
Όντως στα μέσα της χρονιάς πήγα στην ομάδα της Καστοριάς, για να πάρω περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Έπαιξα σε έξι παιχνίδια και όταν τελείωσε η αγωνιστική περίοδος ξανά γύρισα στην ομάδα του ΠΑΟΚ.


Φέτος πάλι στον ΠΑΟΚ, οι στόχοι σου για φέτος?
Ο στόχος μου είναι να πάρω χρόνο συμμετοχής και να βοηθήσω την ομάδα όσο μπορώ παραπάνω.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Το γκολ που έχεις πετύχει και σου έχει μείνει?
Μου έχουν μείνει αρκετά γκολ το καθένα για διαφορετικό λόγο. Αυτό που θα ξεχωρίσω όμως λίγο παραπάνω είναι το πρώτο μου γκολ με την ομάδα των Ιωαννίνων στην Α Εθνική κατηγορία. Ένα γκολ το οποίο μας έδωσε την πρώτη μας νίκη στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν!

Όταν ξεκίνησες να ασχολείσαι με το άθλημα που σου άρεσε, ποια ήταν τα όνειρα σου και οι στόχοι σου?
Αρχικά όταν ήμουν πιο μικρή ήθελα απλά να παίζω ποδόσφαιρο, να το διασκεδάζω!!Αργότερα, όταν κατάλαβα πόσο ήθελα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο ξεκίνησα να ψάχνω για κάποια γυναικεία ομάδα κοντά στην περιοχή μου ,σε αυτό μάλιστα με βοήθησε πολύ οικογένεια μου και κυρίως ο πατέρας μου!! Στην συνέχεια, ήθελα να γίνομαι κάθε χρόνο καλύτερη με όποιον τρόπο μπορούσα. Όταν, ήμουν στην Γ εθνική κατηγορία ήθελα κάθε χρονιά να ήμουν καλύτερη από την προηγούμενη και είχα στόχο να πάω σε μια ομάδα στην Α Εθνική.

Πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το ποδόσφαιρο. Ποιά ήταν η αντίδραση των δικών σου όταν τους είπες ότι θα ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο και ποία η αντίδραση των άλλων όταν τους έλεγες ότι παίζεις μπάλα?
Πάντα με στήριζαν και ίσα ίσα που τους άρεσε κιόλας που ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο, ειδικά στον πατέρα και στα αδέρφια μου. Το μόνο άτομο που μου είπε δεν το είδε και τόσο θερμά και αυτό για λίγο στην αρχή ήταν η μητέρα μου, που μου έλεγε πρόσεχε μη χτυπήσεις δώσε λίγο περισσότερη βάση στα μαθήματά σου και μη παίζεις όλη μέρα ποδόσφαιρο και τέτοια αλλά μετά με υποστήριζε και αυτή περισσότερο όπως όλοι τους και συνεχίζουν να με στηρίζουν ακόμα

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Έχεις κάποιον παίχτη ως “ίνδαλμα” που θα ήθελες να μοιάσεις?
Εντάξει είναι πολλοί παίχτες που μου αρέσουν αλλά αυτοί που θα πω είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο για φυσικά πέρα από το ταλέντο που έχει μέσα από τη σκληρή δουλεία έχει πετύχει όσα έχει πετύχει, και ο άλλος παίχτης που μου αρέσει πολύ και θα αναφέρω είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σιτι και λέω αυτόν γιατί μου αρέσει πολύ ο τρόπος παιχνιδιού του.


Αντρικό ποδόσφαιρο παρακολουθείς?
Ναι παρακολουθώ κυρίως τα ξένα πρωταθλήματα, μου αρέσει όμως πολύ να παρακολουθώ και γυναικείο ποδόσφαιρο και champions league και άλλα πρωταθλήματα κυρίως μέσο YOUTUBE που πολλές φορές προβάλει αγώνες γυναικείου πρωταθλήματος.


Τι ομάδα είσαι?
Υποστηρίζω σε κάθε χώρα και μία ομάδα σχεδόν, μου αρέσει πολύ η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Θα ήθελα να μας πεις μία καλή και μια κακή σου στιγμή (αν είχες).
Έχω ξεχωρίσει πολλές καλές στιγμές όπως το ντεμπούτο μου με τον ΠΑΟΚ που ήτανε στο Τσάμπιονς Λιγκ και το πρώτο μου γκολ με γυναικεία ομάδα που ήταν με την πρώτη γυναικεία ομάδα που έπαιξα την Α.Ο ΑΡΤΑΣ. Όσο αφορά κάποια “κακή” στιγμή δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Φωτογράφος: Κακαβαλάδης Νικόλας


Είσαι μία νέα αθλήτρια που κάθε χρόνο καταφέρνεις σιγά σιγά να εξελιχθείς, τι συμβουλή θα έδινες σε μια νέα αθλήτρια που ξεκινάει τώρα το ποδόσφαιρο?
Σίγουρα να προσπαθεί και να αγαπάει αυτό που κάνει, να προσπαθεί να εξελίσσεται, να το διασκεδάζει και να κυνηγάει κάθε ευκαιρία που της δίνετε και να αγνοεί όλα τα σχόλια που μπορεί να γίνονται για το γυναικείο ποδόσφαιρο.


Το βασανιστήριο σου τελειώνει θα ήθελες να μας πεις κάτι τελευταίο?
Τώρα ξεκίνησε το πρωτάθλημα θα ήθελα να δώσω μια ευχή μόνο καλή αγωνιστική σεζόν με υγεία και να πετύχουμε τους στόχους μας που έχουμε βάλει σαν ομάδα στο φετινό πρωτάθλημα.


Σε ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχώρισες
Και εγώ σας ευχαριστώ

Επιμέλεια Φωτογραφίας: Κακαβαλάδης Νικόλας

Επιμέλεια Συνέντευξης: Κακαβαλάδης Νικόλας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>