Κυ. Ιαν 29th, 2023

TV THESSALONIKI.GR

hellaschannel.gr

Αυτόν τον λογαριασμό ποιος θα τον πληρώσει; Πολίτες ακολουθούν τη νομική οδό για τη “φωτιά” στις τιμές του ρεύματος

Spread the love

Ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αδυνατούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Ένας φάκελος είναι αρκετός για να τινάξει στον αέρα τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό και να αναγκάσει τους καταναλωτές να ξεκινήσουν τη… δημιουργική λογιστική για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπήκε τώρα στη ζωή μας, αλλά μάθαμε για τα καλά τι σημαίνει και πώς μπορεί να επηρεάσει το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος. Η ρήτρα είναι ουσιαστικά ο όρος που δίνει το δικαίωμα στους παρόχους να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, οι οποίες και παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.

Όσοι επέλεξαν τα κυμαινόμενα τιμολόγια σίγουρα δεν περίμεναν ότι οι αυξήσεις θα φέρουν διπλούς και τρίδιπλους λογαριασμούς σε σχέση με το παρελθόν. Όσοι ήταν πιο διορατικοί υπέγραψαν συμβόλαια με σταθερά τιμολόγια κι ενδεχομένως μέχρι σήμερα να μην έχουν επηρεαστεί από τις υπέρογκες αυξήσεις. Δεν είναι, ωστόσο, λίγες και οι περιπτώσεις που οι εταιρείες αποφάσισαν να μετατρέψουν απροειδοποίητα τα σταθερά συμβόλαια σε κυμαινόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μηδενικά που αποκτά ο λογαριασμός. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα στην προσπάθεια της ανακούφισης, ωστόσο, πολίτες και καταναλωτικές οργανώσεις επιμένουν να κινηθούν αποφάσισαν ήδη να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

H ρήτρα αναπροσαρμογής είναι η μετακύλιση του επιχειρηματικού ρίσκου του παρόχου στον καταναλωτή στο 100%”, σημειώνει στο thestival.gr η δικηγόροςΑριάδνη Νούκα. Η ίδια, εκπροσωπεί έναν επιχειρηματία από την Αθήνα και χθες Πέμπτη, κατέθεσε αγωγή και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά ιδιώτη παρόχου. Την ίδια νομική οδό ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες από τα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη, την Κω, την Ημαθία και την Αττική.

Οι πελάτες ζητούν να αναγνωριστεί ότι η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής πάσχει νομιμότητας. Όσοι πλήρωσαν ζητούν τα χρήματά τους πίσω και όσοι δεν πλήρωσαν ζητούν να αναγνωριστεί ότι δεν τα οφείλουν”, δηλώνει η κ. Νούκα και προσθέτει πως τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές έχουν τριπλασιαστεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη στα Ιωάννινα στον οποίο η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε τις 53.000 ευρώ για έναν μήνα και τις 195.000 ευρώ για έξι μήνες, με τον ίδιο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Οι καταναλωτές να υποβάλλουν αντιρρήσεις”

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις αμέσως μόλις λάβουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και στη συνέχεια να ακολουθήσουν την νομική οδό. “Με τις αντιρρήσεις κατοχυρώνουν το δικαίωμά τους να κινηθούν δικαστικά γιατί ο νόμος προβλέπει την υποβολή αντιρρήσεων πριν την οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη”, συμβουλεύει η κ. Νούκα.

Οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους είτε μέσω email απευθείας στον πάροχο είτε μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα της εταιρείας. “Οι αντιρρήσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, να αναφέρεται για ποιο λόγο αμφισβητείται”, προσθέτει.

“Εξοντωτικοί οι λογαριασμοί στη Θεσσαλονίκη” – Καθηγήτρια από την Καλαμαριά καλείται να πληρώσει 1.100 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής

Eξοντωτικούς χαρακτηρίζει του λογαριασμούς ρεύματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο νομικός σύμβουλος του ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, Αλέξης Αλεξόπουλος.

Ο κ. Αλεξόπουλος, μιλώντας στο thestival.gr, αναφέρθηκε στην περίπτωση μία καθηγήτριας από την περιοχή της Καλαμαριάς, η οποία φροντίζει μόνη της τα δύο παιδιά της σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων. Πριν την περίοδο των ανατιμήσεων πλήρωνε 320-330 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τώρα καλείται να πληρώσει 1.470 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.100 ευρώ είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών με νομικό σύμβολο τον κ. Αλεξόπουλο, κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη την πρώτη συλλογική αγωγή και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ και ορίστηκε δικάσιμος για την 1η Ιουνίου 2022. “Με τη συλλογική αγωγή ζητάμε την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιστροφή των χρημάτων σε όσους πλήρωσαν”, είπε και πρόσθεσε πως ζητήθηκε να μην διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές που αποφασίζουν να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η συμμετοχή των καταναλωτών στις αγωγές κατά των παρόχων ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μία εύκολη διαδικασία και το κόστος της δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ.

Δύο συλλογικές αγωγές κατατέθηκαν από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. – “Κίνδυνος για τον καταναλωτή αν δεν υπάρχει δικαστική απόφαση”

Η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.) κατέθεσε μέσω του νομικού συμβούλου της, Βίκτωρα Τσιαφούτη, δύο συλλογικές αγωγές κατά παρόχων ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσιαφούτης στο thestival.gr, “ζητάμε την ακύρωση κάποιων όρων όχι μόνο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα αποτελέσματα αυτών των αγωγών θα αφορούν το σύνολο των καταναλωτών. Το σημαντικό βέβαια είναι να φτάσουμε και στον Άρειο Πάγο, για να είναι αμετάκλητη απόφαση”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά καθώς για πολλούς το ποσό είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες. “Στις περιπτώσεις που δεν έχει συμφωνηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, κάποιος μπορεί να πει ότι θα πληρώνω τον λογαριασμό χωρίς το ποσό της ρήτρας. Όμως, χωρίς κάποια δικαστική απόφαση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τον καταναλωτή”, ο οποίος τελικά θα κληθεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αντίδραση του ΙΝΚΑ

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναπτύσσονται σε τέσσερις πυλώνες:

Πρώτος: Η Πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάϊο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Δεύτερος: Από τον Ιούλιο, δρομολογείται ένα σύστημα που αποσυνδέει τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τρίτος: Τέλος 90% στα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων ρεύματος. Οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια.

Τέταρτος: Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για Επιχειρήσεις. Ο τέταρτος άξονας εστιάζει στο πως μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν καλύτερα στα νέα δεδομένα και να μειώσουν τα ενεργειακά τους έξοδα σε μόνιμη βάση μέσα από δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας αντέδρασε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και ανέφερε πως “η εξαγγελία για το Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης έχει χαρακτήρα προσωρινής ανακούφισης των δοκιμαζόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ως τέτοια είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, το όριο τα 600 ευρώ στην ενίσχυση και η προβλεπόμενη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μόνο για τους θερινούς μήνες δεν αίρουν το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία“.

Μάλιστα, επισήμανε πως η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι μόνο ολέθρια για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας, αλλά είναι και παράνομη, ενώ υποστήριξε ότι η μοναδική λύση είναι η κατάργησή της από τη Δικαιοσύνη.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας αναμένεται να καταθέσει τη δεύτερη συλλογική αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ >>